blog

Home / blog
Lečenje proširenih vena (čarape)

Lečenje proširenih vena (čarape)

Galerija
Preventivno nošenje čarapa pri lečenju proširenih vena Proširene vene su veoma rasprostranjen zdravstveni problem, najviše kod starijih, ali i kod mlađih osoba. Genetski faktor igra bitnu ulogu, kao i naše životne navike i profesija. Zbog toga se preporučuje da na vreme delujemo preventivno, vežbanjem i redovnim nošenjem kompresivnih čarapa. Neophodne hranljive materije i kiseonik dopremaju se do svih organa u našem telu putem arterija, a vene su krvni sudovi koji su zaduženi za vraćanje iskorišćene krvi u srce radom mišićne pumpe, odakle se ona šalje u pluća kako bi se ona ponovo snabdela kiseonikom. Osim te transportne funkcije, vene imaju i ulogu rezervoara i rashlađivača krvi, kada je vruće, vene se šire da bi skupile što više krvi i rashladile je na površini kože. Rad venskog sistema omogućen je postojanjem…
Read More
Operacija vena laserom

Operacija vena laserom

Galerija
Endovenozni laserski tretman (EVLA) primenjuje se na isti način kao i radiofrekventni tretman samo što se na vrhu katetera aktivira laserski snop svetlosti koji prenosi energiju na zid vene i dovodi do njenog zatvaranja, a rezultat je sličan prethodnoj proceduri.
Read More
Sklerozacija vena penom

Sklerozacija vena penom

Galerija
Uklanjanje (sklerozacija) vena penom (Foam sclerotherapy)  se zasniva na zatvaranju oštećenih vena i kapilara pomoću hemijskog agensa u različitim koncentracijama (Fibrovein) u obliku pene koja izaziva zatvaranje vene.
Read More
Radiofrekventna ablacija vena

Radiofrekventna ablacija vena

Galerija
Radiofrekventna ablacija vena (radiotalasima) je metoda koja se bazira na zatvaranju oštećenih površinskih vena iznutra toplotom. Zatvaranjem oštećenih vena izbegava se klasično hirurško vađenje vena iz tela i preusmerava se krvotok u zdrave vene čime pacijenta oslobađamo tegoba, kako estetskih, tako i zdravstvenih. Operacija se izvodi ambulantno u lokalnoj (TLA) anesteziji i pacijent je istog dana pokretan i potpuno radno sposoban. Rezultati petogodišnje studije koja je obajavljena 2017 god. a odnosila se na komparaciju uspešnosti lečenja proširenih vena različitim metodama konstatovano je da je najbrži oporavak nakon RF procedure a zatim UGFS i EVLA. Ponovno javljanje proširenih vena koje je zahtevalo hiruško lečnje najčešće se javljalo nakon UGFS i nakon toga EVLA dok je tretman RF talasima bio najuspešniji.
Read More
Hirurska operacija vena

Hirurska operacija vena

Galerija
Klasičan hirurški zahvat na venama (stripping) je operacija koja se bazira na vađenju oštećenih vena, što podrazumeva višestruke rezove i šavove na koži, opštu anesteziju, bolničke uslove lečenja i duži oporavak. Zbog toga, poslednjih desetak godina klasične operacije vena se zamenjuju savremenim.
Read More