prosirene vene

Home / prosirene vene

Proširene vene

Proširene vene ili varikozne vene predstavljaju jednu od najčešćih hroničnih bolesti u svetu, gotovo 2/3 odraslog svetskog stanovništva ima u nekom obliku probleme sa venama

U proseku javlja se kod svake druge žene, a kod muškaraca svaki treći ima problema sa proširenim venama. Žene se znatno ranije javljaju na pregled, prvenstveno iz estetskih razloga. U današnje vreme kada i muškarci posvećuju pažnju svom zdravlju, telu i izgledu, sve  ih se više javlja na pregled.

Proširene (varikozne) vene su široke, vijugave, okom vidljive ispupčene površinske vene na nogama. Gotovo su uvek izazvane oštećenjem zalistaka vena, koji kontrolišu protok krvi od periferije ka srcu i plućima gde krv dobija kisoenik i preko arterija se vraća u tkiva. Ako ovi zalisci (ventili) ne funkcionišu dobro, onda krv ne ide samo prema srcu, već se deo vraća u niži deo vene izazivajući, proširenje inepravilnosti u zidu vene.

Kod najvećeg broja pacijenata sa proširenim venama reč je o oštećenju zalizaka (ventila) vene saphegna magne, površinske vene koja ima brojne pritoke i formira se u području potkolenice te se prostire ka preponi, gde se venska krv uliva u duboki venski sastav, odakle cirkuliše dalje prema srcu. Ako su zalisci oštećeni, krv zastaje u veni saphegna magni i njenim potkolečnim pritokama, što se izražava u obliku „kvrga” na nogama s unutrašnje strane lista i natkolenice.

Uzroci proširenih vena

Prvenstveno genetski (preko 85%), pojavljuju se i pogoršavaju u trudnoći. Pojedina zanimanja favorizuju nastanak prošireinih vena (frizeri,trgovci, hirurzi…), gojaznost, fizička neaktivnost, jer smanjuju rad „mišićne pumpe“.

Simptomi proširenih vena

  • U početnom stadijumu venske insuficijencije javljaju se blagi bolovi u nogama i osećaj težine. Daljim napredovanjem venske insuficijencije javljaju se promene boje kože u predelu vena kao i isturene vene koje se vide okom i osećaju  dodirom.

Komplikacije proširenih vena

  • Izbegavanjem lečenja može doći do zapaljenja proširenih vena sa trombozom koja se može komplikovati širenjem sa površinskih na duboke vene. Posledice ovih komplikacija ponekad mogu biti i plućni embolizam sa fatalnim ishodom kao i pojava nezarastajućih venskih ulkusa na nozi.

Preventivno lečenje proširenih vena

  • Fizička kativnost – poboljšava cirkulaciju i održava vene u tonusu
  • Izbegavajte duže sedenje
  • Kontrola telesne težine
  • Nošenje preventivnih elastičnih čarapa

Kozmetika u borbi protiv proširenih vena

Proširene vene predstavljaju zdravstveni, ali i estetski problem. Pored medicinskih sredstava, za njihovu prevenciju i lečenje možete koristiti i kozmetičke preparate. Upotreba adekvatne kozmetike poboljšava cirkulaciju, stimuliše sintezu kolagena i regeneriše ćelije kože. Odgovarajući kozmetički preparati smanjuju oticanje i bol u nogama, izraženost proširenih vena, imaju lifting efekat, poboljšavajuteksturu kože, mirkocirkulaciju i metabolizam kože. Preporučuje se upotreba sredstava koja sadrže preparate na bazi narandžine kore- Diosmin PHLEBODIA 600 1×1 dnevno.

Savetuje se i upotreba gelova, krema i masti koje takođe sadrže preparat diosmin u svom sastavu kao sto je Fleboxar gel. Njih treba redovno koristiti i laganom masažom utrljavati sve dok koža potpuno ne upije. Ukoliko ste pristalica narodne medicine, savetuje se upotreba masti od nevena ili preparata na bazi divljeg kestena.