Lečenje proširenih vena (čarape)

Home / Galerija / Lečenje proširenih vena (čarape)

Preventivno nošenje čarapa pri lečenju proširenih vena

Proširene vene su veoma rasprostranjen zdravstveni problem, najviše kod starijih, ali i kod mlađih osoba. Genetski faktor igra bitnu ulogu, kao i naše životne navike i profesija. Zbog toga se preporučuje da na vreme delujemo preventivno, vežbanjem i redovnim nošenjem kompresivnih čarapa.

Neophodne hranljive materije i kiseonik dopremaju se do svih organa u našem telu putem arterija, a vene su krvni sudovi koji su zaduženi za vraćanje iskorišćene krvi u srce radom mišićne pumpe, odakle se ona šalje u pluća kako bi se ona ponovo snabdela kiseonikom. Osim te transportne funkcije, vene imaju i ulogu rezervoara i rashlađivača krvi, kada je vruće, vene se šire da bi skupile što više krvi i rashladile je na površini kože.

Rad venskog sistema omogućen je postojanjem zalistaka. Može se reći da su to izrasline unutrašnjeg zida vena koje se dodiruju u unutrašnjosti vene i kada krv teče ka srcu kao posledica rada mišićne pumpe zalisci se otvaraju, a ako se krv počne vraćati natrag zbog sile gravitacije, zalisci se zatvaraju.

Ukoliko je pritisak na venski sistem povećan (previše stajanja, sedenja), mišićna pumpa više nije adekvatna potpora krvotoku, smanjuje se elastičnost venskog zida, povećava se promer vena, zalisci se više ne zatvaraju u potpunosti, krv teče natrag u površinske vene koje se sve više šire i postaju zmijaste, odnosno varikozne (medicinski termin za opisivanje trajno proširenih vena).

KAKO DELUJE KOMPRESIVNA ČARAPA

Medicinska kompresivna čarapa deluje tako što podupire noge i smanjuje promer vena tako da se venski zalisci mogu ponovo zatvarati i smanjiti količinu krvi koja se vraća niz nogu. Manji promer vene znači da krv teče brže, što sprečava stvaranje krvnog ugruška ili tromba. Prevenira stvaranje novih varikoznih vena, a postojeće bolesne vene drži pod kontrolom.

Kada se nose tokom dana prilikom vežbanja i hodanja, kompresivne čarape podstiču razvijanje mišića, jer oni ulažu dodatnu snagu da bi se suprotstavili spoljašnjem pritisku. Radi postizanja najboljeg terapijskog ishoda moraju se nositi svaki dan, a naročito prilikom dugog stajanja ili sedenja (duga putovanja autom ili avionom).

VRSTE KOMPRESIVNIH ČARAPA

Kompresivne čarape mogu biti terapijske, ali i preventivne. Različite bolesti vena zahtevaju različite nivoe kompresije, pa terapijske čarape i odgovarajući nivo kompresije preporučuje isključivo lekar specijalista. Mogu biti različitih dužina, od onih do kolena, pa do hulahopki. U zavisnosti od vrste bolesti, doktor propisuje čarape odgovarajućeg kvaliteta, od poluprozirnih, visokoelastičnih do vrlo jakih, debljih čarapa izdržljivog tkanja.

Terapijske kompresivne čarape preporučuju se kod edema u trudnoći, primarnih ili sekundarnih (posledica druge bolesti) varikoziteta, hronične slabosti vena i kao zaštita od tromboze.

PRAVILNO OBUVANJE, SVLAČENJE I ODRŽAVANJE

Preporuka je da se kompresivna čarapa stavi ujutru odmah nakon ustajanja i tuširanja, budući da noge još uvek nisu otekle. Pre obuvanja čarape treba skinuti sav nakit i sat sa ruku i staviti gumene rukavice, jer one, osim što sprečavaju oštećenje tkanine, zapinju za materijal i mogu da olakšaju navlačenje. Treba izbegavati naglo razvlačenje, jer u tom slučaju raspodela pritiska neće biti pravilna, čarapa će ispadati i skupljaće se na zadnjoj strani kolena, što dovodi do neugodnog osećaja zatezanja. Uvežbavanjem navlačenja kompresivne čarape ovaj problem se prevazilazi.

Danas na tržištu ima i patentiranih pomagala (tzv. svilenih papučica) koja omogućavaju lako i pravilno navlačenje u par jednostavnih koraka:

1. Navucite svilenu papučicu,

2. Uz pomoć gumenih rukavica navucite čarape preko pete,

3. Namestite petu i rasporedite čarapu duž noge odozdo nagore, prema kolenu,

4. Izvucite svilenu papučicu,

5. Podesite visinu čarape.

Uveče pred spavanje čarape treba skinuti i oprati, jer se materijal razvuče i popusti pritisak nakon nošenja, a tkanina tokom dana pokupi ljuspice kože, znoj, ostatke kreme, pa i to može oštetiti vlakna koja tada gube elastičnost. Prati ih na temperaturi od najviše 40˚C blagim deterdžentom bez omekšivača. Nikako ih ne treba sušiti na suncu ili na radijatoru niti peglati, jer im se značajno skraćuje vek trajanja.

Pridržavajte se sledećeg uputstva za svlačenje čarape:

1. S obe ruke uhvatite čarapu za gornji rub i povucite prema peti, izvrćući je na suprotnu stranu;

2. Povucite čarapu preko pete i svucite je.

Dok se kompresivnim čarapama postiže mehanički konstruktivni efekat, farmakoterapija i vežbanje mogu da pomognu jačanjem zidova krvnih sudova, čime se otklanjaju ili ublažavaju otok, grčevi i bol.

NE ZABORAVITE MOĆ TERAPIJE IZ PRIRODE…

Primena prirodnih preparata je veoma zastupljena, a preporučuje se njihova samostalna upotreba ili u kombinaciji sa terapijom lekovima. Ovi proizvodi sadrže ekstrakte biljaka, i to najčešće divljeg kestena, Gingko bilobe, Gotu kole, arnike i Aloe, koji povećavaju tonus krvnih sudova i podstiču cirkula

ciju, odnosno deluju vazoprotektivno. Oni se proizvode u obliku gela ili krema i mogu se kombinovati po želji. Utrljavaju se u kožu laganim kružnim pokretima od zglobova ka butinama u smeru kretanja venske cirkulacije. Gel se može nanositi tokom dana i ispod kompresivne čarape u tankom sloju kako bi hladio kožu pod čarapom, dok krema tokom noći treba da obezbedi koži hidrataciju, negu i neophodne nutrijente.