Čarape za vene

Home / Čarape za vene

Medicinska čarapa deluje tako što podupire noge i smanjuje promer vena tako da se venski zalisci mogu ponovo zatvarati i smanjiti količinu krvi koja se vraća. Manji promer vene znači da krv teče brže, što sprečava stvaranje krvnog ugruška ili tromba. Preventivno deluje kod stvaranje novih varikoznih vena, a postojeće bolesne vene održava pod kontrolom.

Kada se nose tokom dana, prilikom vežbanja i hodanja, kompresivne čarape podstiču razvijanje mišića, jer oni ulažu dodatnu snagu da bi se suprotstavili spoljašnjem pritisku. Radi postizanja najboljeg terapijskog ishoda moraju se nositi svaki dan, a naročito prilikom dugog stajanja ili sedenja (duga putovanja).

VRSTE medicinskih ČARAPA

Kompresivne (medicinske) čarape mogu biti terapijske, ali i preventivne. Različite bolesti vena zahtevaju različite nivoe kompresije, pa terapijske čarape i odgovarajući nivo kompresije preporučuje isključivo lekar specijalista. Mogu biti različitih dužina, od onih do kolena, pa do hulahopki. U zavisnosti od vrste bolesti, doktor propisuje čarape odgovarajućeg kvaliteta, od poluprozirnih, visokoelastičnih do vrlo jakih, debljih čarapa izdržljivog tkanja.

Terapijske kompresivne čarape preporučuju se kod edema u trudnoći, primarnih ili sekundarnih (posledica druge bolesti) varikoziteta, hronične slabosti vena i kao zaštita od tromboze.

PRAVILNO OBUVANJE, SVLAČENJE I ODRŽAVANJE MEdicinskih čarapa

Preporuka je da se kompresivna čarapa stavi ujutru odmah nakon ustajanja i tuširanja, budući da noge još uvek nisu otekle. Pre obuvanja čarape treba skinuti sav nakit i sat sa ruku i staviti gumene rukavice, jer one, osim što sprečavaju oštećenje tkanine, zapinju za materijal i mogu da olakšaju navlačenje. Treba izbegavati naglo razvlačenje, jer u tom slučaju raspodela pritiska neće biti pravilna, čarapa će ispadati i skupljaće se na zadnjoj strani kolena, što dovodi do neugodnog osećaja zatezanja. Uvežbavanjem navlačenja kompresivne čarape ovaj problem se prevazilazi.

Danas na tržištu ima i patentiranih pomagala (tzv. svilenih papučica) koja omogućavaju lako i pravilno navlačenje u par jednostavnih koraka:

  1. Navucite svilenu papučicu,
  2. Uz pomoć gumenih rukavica navucite čarape preko pete,
  3. Namestite petu i rasporedite čarapu duž noge odozdo nagore, prema kolenu,
  4. Izvucite svilenu papučicu,
  5. Podesite visinu čarape.

Uveče pred spavanje čarape treba skinuti i oprati, jer se materijal razvuče i popusti pritisak nakon nošenja, a tkanina tokom dana pokupi ljuspice kože, znoj, ostatke kreme, pa i to može oštetiti vlakna koja tada gube elastičnost. Prati ih na temperaturi od najviše 40˚C blagim deterdžentom bez omekšivača. Nikako ih ne treba sušiti na suncu ili na radijatoru niti peglati, jer im se značajno skraćuje vek trajanja.

Pridržavajte se sledećeg uputstva za svlačenje čarape:

  1. S obe ruke uhvatite čarapu za gornji rub i povucite prema peti, izvrćući je na suprotnu stranu;
  2. Povucite čarapu preko pete i svucite je.

Dok se kompresivnim čarapama postiže mehanički konstruktivni efekat, farmakoterapija i vežbanje mogu da pomognu jačanjem zidova krvnih sudova, čime se otklanjaju ili ublažavaju otok, grčevi i bol.